untuk suke2 ajerrrr...

Ahad, 22 Ogos 2010

IKAN SIAKAP STIM LIMAU


bila bulan puasa..citenyer x lain..mesti pasal makanan...
:-)..saje nk citer pasal pengalaman pertama aku masak IKAN SIAKAP STIM LIMAU ni..b4 ni mkn kt kedai jek..so bila bulan pose ni kena la masak utk suami dan anak..x pandai pon kena pandai2kan gak..ari2 tya hubby nk mkn apa...Amira nk mkn apa..kadang2 2 sampai xtau nk masak apa...2 yg kadang2 kena mkn luar..sbb isteri da kekeringan idea nk masak apa..huhu..ok balik pasal cite ikan siakap aku ni..mmg x pnh msak stim limau..biasa ikan siakap aku akan masak SWEET SOUR..x pon..masak
 LEMAK CILI API..bila hubby kata nk mkn MASAK STIM LIMAU..aku pon ia kan ajer..konon2 mcm pandai la..hahaha!!!..tp kdg2 kite bole pikir apa bahan yg dia letak masa mkn kt kedai 2..ala biasa la memasak ni..pusing2 bahannya yg sama gak kan...so inilah hasilnya
_
_
_
_
_
_
_
_

IKAN SIAKAP STIM LIMAU AKU...


senang jek nk buat dia..mmg sama rasa mcm kt kedai..hehehe..bila hubby puji sedap 2..mknanya LULUS UJIAN la...;-)
nk resipi x?????..bole la wat cuba2 bila terasa nk mkn..

bahan2nya:

-ikan siakap 1 ekor
-halia dihiris panjang
-bawang putih dihiris
-2 batang serai dihiris
-lada kecik (cili padi) dipotong kecil
-daun saderi dihiris
-bawang besar dipotong bulat
-perahan air limau nipis
-bahan perasa

cara membuatnya:

-masukkan air ke dalam kuali. pastikan air dapat menenggelami ikan siakap tersebut. satukan bahan di atas kecuali daun saderi, perahan air limau nipis dan bawang besar. masak di atas api yg sederhana. biarkan sehingga ikan separuh masak. kemudian masukkan air perahan limau nipis (masam ikut suka anda), daun saderi dan bawang besar. angkat bila rasa ikan sudah betul2 masak. pastu bolehlah taburkan daun saderi yg lebih 2 kt atas ikan tersebut..selamat mencuba ye...